Vuurwerk

Vuurwerk

Vuurwerk

We hebben (bijna) alle lessen erop zitten. Ik merk dat aan eigenaren die een angstige hond hebben, nog veel adviezen gegeven wordem die echt nergens op slaan.

Ik hoop met deze post hier verandering in te brengen.

Wat moet je niet doen!

-Je hond dwingen om naar buiten te gaan! Als hij echt nodig moet dat gaat ie wel. Angst is veel overweldigender dan nodig moeten ontlasten.

-Niet onder de bank vandaan trekken.

-Niet troosten als de hond bij je komt, terwijl hij dat hard nodig heeft. Angst kan je er niet nog erger in troosten hoor.

-Meerdere keren op een dag met de hond wandelen (tijdens elke wandeling is de hond onrustig en/of bang omdat er misschien een knal komt.)

-Niet doorlopen na een knal als de hond terug wil.

-Niet zelf vuurwerk training doen als je niet weet wat je aan het doen ben

-Niet de hond naar buiten doen onder het mom "hij moet het toch leren".

Als je mij in een bak met haaien gooit en je wilt mij vervolgens uitleggen hoe de nieuwe oven werkt, denk je dat ik dan nog kan leren? Onmogelijk! Ik wil eruit!! Het verstand gaat compleet op slot en er is alleen maar PANIEK. Dit is precies wat een angstige hond wil. Weg uit deze situatie! Een boze of gefrustreerde hond is lastig, onhandig, vervelend en naar voor de hond (en eigenaar natuurlijk) maar een angstige hond veel en veel erger, dit is een oceaan verwijderd van alle andere emoties.

Honden zijn vaak het eerste jaar niet bang, althans dat lijkt zo. Want eigenaren komen vaak het tweede of derde jaar bij mij. “Het wordt steeds erger”. Ja, dat klopt. Omdat de hond leerervaringen opdoet en er wordt niets mee gedaan. Omdat het niet gezien wordt of het wordt onderschat. (Zeg ik met begrip en liefde.)

Alle bovenstaande punten zorgen ervoor dat de hond zich onwijs onveilig voelt en dragen direct bij aan nog meer angst en een eigenaar die niet meer veilig voelt en waar de hond geen steun kan ontvangen.

Je kan vaak veel doen aan de angst van je hond. Zeker kan je het een stuk minder maken. Hoe fijn zou dat zijn?

Wat moet je wel doen!

· Veilige haven aanleren.

· Wel troosten als de hond bij je komt. Hij heeft je nodig.

· Naar het bos, een uur (vuurwerkvrij) wandelen aan een langere lijn en de verder in de tuin of heel dichtbij huis laten ontlasten en als de hond niet wil dan lekker binnenlaten.

· Bij erge angst zorg op tijd voor medicatie bij je dierenarts. Dit zorgt er niet voor dat de angst over gaat op de lange termijn maar zorgt er wel voor dat het nu in aanloop naar O&N en op het moment rond 0:00 uur minder erg wordt beleefd en het zorgt ervoor dat het niet erger wordt, zodat jij kan trainen voor het jaar erop. Want het gaat over het algemeen echt niet zomaar weg.

· Vraag hulp van professionals (!) tijdens de training, zodat je ook echt weet wat je aan het doen ben. Want training is de sleutel tot verbetering, samen met eventueel medicatie en management.

· Doe ‘s avonds de gordijnen dicht en zorg dat de muziek of tv aanstaat.

· Laat de hond nog uit op een moment dat het voor de hond nog wel ok is en laat hem daarna lekker binnen.

· Ondersteuning door middel van Adaptil.

· Laat een bange hond ‘s avonds nu al niet meer alleen en straks rond Oud & Nieuw helemaal niet meer.

· Vraag buren of ze rekening willen houden met jouw bange hond.

Neem bij vragen of hulp vooral contact met mij op!