Puppy Checklist

Wat heb je allemaal nodig voor een pup of hond die voor het eerst bij je komt wonen? Nog even en je puppy/hond komt bij jullie in huis wonen. Wat een leuke tijd breekt eraan! Nu heb je gelijk een hele goede reden om uitgebreid te gaan shoppen. Er is heel veel te krijgen en een aantal dingen zijn heel handig én verstandig om in huis te hebben. Wij hebben een boodschappenlijstje voor je gemaakt.

Boekenlijst

 Kalmerende signalen- Turid Rugaas.
Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Elke pup een goede start. (deel 1) -Martine Burgers en Sam Turner.

Je puber goed op stap.  Deel 2. Martine Burgers en Sam Turner. 

Je senior vervolgt zijn weg. Deel 3. Martine Burgers en Sam Turner.

Je hond als atleet.  Martine Burgers en Sam Turner. (Dit boek is voor alle honden)

Kijk eens naar je hond. -Monique Bladder.

Help je hond bij bij angst. -Monique Bladder.

 

Mand

Koop een fijne mand of kleed waar de hond ruim in of op kan liggen. Er zijn zoveel verschillende manden en kleden te koop dat je soms door de bomen het bos niet ziet. Per hond is het enorm verschillend wat de hond prettig vind. Heb je een hond met veel haar, dan is hij snel warm en zal niet in een warme mand willen leggen. Heb je een kortharige hond dan zal deze dit als heel prettig ervaren.

Bench en of puppykennel

Het is verstandiger de eerste nachten naast je hond te gaan slapen zodat de overgang van een warm nest naar een nieuw huis niet al te groot is. Sommige mensen gaan beneden slapen en anderen nemen de pup mee naar boven. Beide is prima. Note: Als de pup geen bench gewend is dan is het zeer af te raden om hem daar ongetraind in te stoppen. Neem daar de tijd voor.

Pups horen veel te slapen. 15  echt slapen en 5 uur doezelen. (Niet elke hond is gelijk! Als je veel overprikkeld gedrag ziet bij een pup, zoals bijten in de riem en in de broekspijpen neem dan contact met ons op. )

Sommige pups gunnen zich daar de tijd niet voor en dan is een kamerkennel of bench een uitkomst. Koop een bench waar hij als volwassen hond ruim in kan liggen en staan. Hij moet languit kunnen liggen en dan niet de kanten raken. Je kan deze makkelijk verkleinen door er tijdelijk wat in te zetten.

Zorg dat er op de bodem van de bench een zacht kleedje ligt maar dat er ook een plek is waar hij koel kan liggen. Honden zoeken tijdens het slapen elke keer een andere plek op. De bodemplaat kan veel herrie maken zorg dat deze vast zit zodat de pup niet schrikt.


Lijn

Wij adviseren een normale lijn van 2 a 3 meter. Zo heeft de hond een fatsoenlijke actie radius om rond te kunnen snuffelen en jij kan de lijn opbossen daar waar nodig is.

De flexilijn vinden veel eigenaren fijn omdat dan de hond ruimte heeft. Dit snappen wij heel goed. Er zitten alleen een aantal gevaren aan zo’n flexilijn. Er kunnen brandwonden ontstaan omdat je grijpt naar de lijn. Bijvoorbeeld: je hond ziet wat, gaat er achter aan en doordat snel meters kan maken gaat de lijn heel hard. Jij wil instinctief ingrijpen en grijpt naar de lijn met alle gevolgen van dien.

Daarnaast kunnen mensen over de lange lijn vallen.

Of je geeft de hond teveel ruimte en hij komt ineens een andere hond tegen die het niet waardeert, met alle gevolgen van dien.

Loop je nu in het bos of ergens tussen de weilanden en daar is niemand, dan vinden we de flexilijn wel op zijn plek. Maar neem deze niet mee naar cursus, dierenarts, winkelstraat etc. Schaf hiervoor de juiste lijn aan.

Je bent verplicht om je hond aan te lijnen in Nederland, behalve op plekken waar het anders staat aangegeven. Dus ook in de stad! Doe dit ook. Voorkom boetes, ongelukken en problemen. Er zijn genoeg plekken waar je hond wel mag los lopen.

Auto gordel en/ bench auto

Je bent verplicht je hond vast te zetten in de auto. Mits door gordel of een bench die vast zit in de auto. Hou er rekening mee dat je hond grip nodig heeft als jij plotseling hard moet remmen. Hier is een tuig aan te raden.

Neem je je pup of hond voor het eerst mee naar huis dan is het aan te raden om met twee personen de hond op te halen. Ga naast je hond zitten of neem de hond op schoot en zorg dat hij steun aan je heeft. Een lekkere gevulde kong of een bot zal de eventuele spanning doen verlagen. Hopelijk verloopt de eerste autorit veilig en kan vertrouwen worden opgebouwd.  

 Wil de hond niks lekkers hebben, ga er dan maar vanuit dat er veel spanning is. Blijf rustig naast hem zitten en spreek hem kalm toe. Gaat de hond kwijlen, trillen en/of overgeven dan komt dit vaak door spanning en weinig door wagenziekte. Ga thuis trainen met de auto zonder dat je gaat rijden en koppel de auto aan wat lekkers (klassiek conditioneren).

Halsband of tuig

Wij zijn voorstander van een goed zittend Y- tuig. Eentje die je goed kan verstellen op de maten van de hond en waarvan de achterste band net rust op de laatste rib. Dus niet gelijk achter de voorpoten van de hond verdwijnt. Dit om schuren te voorkomen.  Jonge dieren zijn nog lang niet uitgegroeid en hun botten, pezen en spieren zijn broos. Je kunt je voorstellen dat er continue druk op de hals van de hond staat dat dit niet te goede komt van zijn nek.

Fotograaf Veerle Kappert.


Hondenvoer

Vraag aan de fokker, asiel of vorige eigenaar wat voor voer ze de hond hebben gegeven. Het risico is er dat ze last van de darmen krijgen als je ze ineens ander voer geeft. Dit plus spanning van de verhuizing, is vragen om moeilijkheden. Ons advies is om ze 6 weken lang hetzelfde voer te geven. Gedurende die tijd kan jij kijken of de hond het goed op dat voer doet. Daarna kan je eventueel overgaan op je eigen voer. Zijn er toch gezondheidsproblemen, bezoek dan de voedingsdeskundig. Te morsche Dierenspeciaalzaak in Wierden heeft een voedingsdeskundige in dienst. 

Water en voerbak

De metalen bakken zijn het beste schoon te maken. Maar niet elke hond vind het heel prettig om daar uit te eten. Let ook op de grootte. Een grote hond die iets uit een kleine bakje moet eten is niet comfortabel en het oog wil natuurlijk ook wat.

Voerbeloning

Zorg dat je van te voren lekkere (gezonde) beloningen hebt gekocht. Of stop in je voerzakje een stukje salami zodat het heerlijk ruikt. Op deze manier kan je je hond snel dingen aanleren en dit begint direct als je hem ophaalt uit het asiel of bij de fokker. Zorg dat het kleine voertjes zijn en dat de hond ze makkelijk kan wegkauwen. Zorg dat je verschillende soorten koopt. Een hond gaat verschillende fases door en sommige zijn snel uitgekeken op een brokje. Leg de andere brokjes in een tubberware bakje om ze vervolgens naar een paar weken weer aan te bieden als nieuwe brokjes.

Kauwbotten

Kauwen werkt ook stressverlagend en is goed voor de tanden en daarnaast ook nog eens een prettig tijdverdrijf. Zorg dat je botten hebt die passen bij het formaat van je hond en het soort ras. Voor pupjes kan je ze beter iets te groot halen dan te klein i.v.m.  verslikking gevaar. Gooi het laatste stukje van de kluif weg. Pak het niet zomaar af, maar ruil de kluif tegen een lekker stukje leverworst. I.v.m. resources holding. (iets graag willen hebben en/of houden.)Ook is een kluif een uitstekend alternatief voor de poten van je bank, stoelen en keukenkastjes. Pas altijd op ivm verstikkingsgevaar. Laat daarom je hond er nooit alleen mee.


Speelgoed

Koop veilig speelgoed. Koop je knuffels, zorg dat er bijvoorbeeld geen harde oogjes of neusjes aanzitten zodat de hond zich hier aan verwond. Speeltjes met piepjes erin zijn voor sommige honden heel erg leuk en anderen worden er te opgewonden van. Helaas weet je van te voren niet wat je hond leuk vind maar dit is goede reden om weer te gaan shoppen toch?!

Zorg dat het formaat van het speelgoed groot genoeg is zodat de pup/hond niet per ongeluk in je handen bijt

Koop ook een kong. Voor de puppy’s is de roze het meeste geschikt. Deze kan je gelijk al inzetten op de terug reis naar huis. Vooral als je hond het spannend vindt of misschien nog nooit in een auto heeft gezeten. Als je hond ouder is kan je een formaat en sterkte kopen naar de grootte en ras van je hond. Ook dit is een heerlijk tijdverdrijf.

Snuffelmat

Naast ander speelgoed raadt Maddies Hondenschool ook een snuffelmat aan. Dit is eigenlijk geen speelgoed, hij mag hier namelijk niet mee rennen,spelen en schudden. Dit is een mat waar jij als eigenaar (of je kinderen) een aantal lekkere brokjes in stopt zodat de hond ontspannen opzoek kan gaan naar de brokjes. 10 min snuffelen is gelijk aan 20 minuten wandelen. Ideaal voor jonge en oude pups en voor elke hond die graag zijn neus gebruikt

Daarnaast als de (jonge) hond heeft gewandeld komt hij tijdens die wandeling heel veel prikkels tegen. Op het moment dat hij weer thuis is dan zie je vaak dat ze de gekke 5 minuten krijgen en gaan in het wilde weg rond rennen. Honden kunnen dit ook doen als er net visite binnen komt. Dit is stress die de hond heeft opgebouwd. Als je weet dat je hond dit doet dan zorg dat je een snuffelmat klaar hebt liggen en je biedt hem deze aan. Snuffelen kalmeert enorm. De adrenaline zakt en je hond zal niet meer de noodzaak voelen om te gaan rennen. Heb je een hond die enorm schrokt, dat kan je zijn eten ook verstoppen in de mat. Let wel op dat het ook echt leuk is voor de hond, niet dat hij nog harder gaat zoeken om ze te vinden.

Wist je dat deze te koop zijn bij ons op de hondenschool?


Vachtverzorging.

Dit verschilt enorm per hond. Waar een Weimeraner het af kan met een simpele kamhandschoen, heeft een keeshond hele andere kammen en/of borstel nodig om de loszittende ondervacht eruit te kammen. Een goede vacht verzorging is essentieel! Vraag je fokker of vraag een goede trimsalon naar advies. Deze kunnen je op weg helpen naar een goede vachtverzorging.

Schoonmaak spullen

Een pup is nog niet zindelijk als hij bij jullie in huis komt. Dit kan ook nog wel een tijdje duren omdat de blaasspieren sterker moeten worden en ook de verbindingen in de hersenen zijn allemaal nog ‘in de maak.’

Bereid je hier op voor. Haal dure vloerkleden tijdelijk weg. Zorg dat je genoeg keukenpapier in huis hebt en een schoonmaakmiddel dat je gemakkelijk kan inzetten. Wij raden Dettol aan. Je hebt het gewone Dettol schoonmaak middel maar ook de ontsmettingsvariant. Zo heb je je huis in no-time weer schoon.

Plast je pup in huis, zeg helemaal niks! Ga niet mopperen en druk absoluut NIET de neus van je hond door zijn eigen plas. (Helaas horen we dit soort ouderwetse praktijken nog veel te vaak) Plassen is zelfbelonend. Dus alles wat daarna komt (jij die hond door zijn eigen plas drukt) is onbetrouwbaar en wordt niet gelinkt aan ‘ik mag niet plassen in huis’, maar aan jouw als eigenaar. Beloon het plassen buiten met een voertje en koppel tijdens het plassen er een cue ‘plassen’ aan. Dan kan je hem later op cue laten plassen. Tijdens onze cursus komen we hier uitgebreider op terug.

Poepzakjes

Deze kan je bij Gemeete-Rijssen-Holten gratis ophalen.

We hebben in Nederland een opruimingsplicht. Het is ontzettend vies als spelende kinderen maar ook volwassenen in hondenpoep stapt of fiets. De overlast is groot! Daarnaast voorkom je door het opruimen de verspreiding van allerlei nare ziektes. Wen je zelf dit direct aan en voorkom veel irritaties.

Tekentang en een EHBO setje

Zorg dat je hond goede bescherming heeft tegen vlooien en teken. Mocht hij toch een teek oplopen dan moet je deze er zo snel mogelijk uit halen. Nageltang, Ontsmettingsdoekjes en honingzalf voor kleine schaafwondjes moeten hierin niet ontbreken.


Dierenarts

Zoek een dierenarts en maak alvast een afspraak zodat je je hond/pup kan laten wennen aan de leuke dierenartsassistentes. Hulp nodig voor een juiste dierenarts? Bericht ons dan,