Welkom in het puberbrein.

Welkom in het puberbrein.

Welkom in het puberbrein.

We besteden op de hondenschool hier behoorlijk veel aandacht aan. We willen hiermee graag dat je je hond begrijpt en herhalen van informatie zorgt ervoor dat je het beter onthoudt. We gaan nog even goed uitleggen hoe het ook alweer werkt.

Wat hebben pubers nodig?

Ze hebben nodig om zelfstandig te zijn. Ze worden volwassen en ze zetten zich daarmee een klein beetje af van de eigenaar, want volwassen worden betekent “ik kan het zelf wel.”Hier kunnen ze niets aan doen. Dit is niet een keuze van de hond, dit is een gevolg van het volwassen worden, dus van het puber zijn.

Geur.

Pubers hebben geursnuiven nodig om informatie te krijgen. Ze gaan ineens heel veel ruiken en pubers gaan zelf ook anders ruiken.

Het snuiven vertraagt de hond ook. Stel je komt op de hondenschool en je gaat in 1 streep naar je plek, dan zie je dat jouw hond zich anders gedraagt dan dat hij daar snuffelend naar toe mag. Door het snuffelen hou je de spanning laag of de spanning wordt verlaagd. Snuffelen kalmeert namelijk.

Slaap.

Dit geldt voor elke hond natuurlijk maar pubers moeten helemaal veel slapen! Ze hebben veel te verwerken. Vaak hebben pubers meer slaap nodig dan pupjes.

 

Voorspelbaarheid.

Wees voorspelbaar en houdt routines aan. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Benoem dingen. Voorspelbaarheid moet je niet onderschatten. Wij willen ook graag voorspelbaarheid en voor pubers is dit nog veel belangrijker.

 

Sociaal contact.

Ze willen graag sociaal contact. Maar sociaal contact betekent niet per se fysiek contact. Iedereen denkt altijd maar dat elke hond met elkaar moet spelen. Studies van straathonden wijst uit dat ze dit helemaal niet willen. Op een uitzondering daargelaten. Puppy’s spelen graag. Het gedrag van pubers verandert en daarmee zie je ook dat het speelgedrag afneemt, er komt ander gedrag in de plaats.

Vroeger op de kleuterschool speelde je met iedereen. Nu je volwassen bent doe je dit gewoon niet meer.

Een lammetje zie je dartelen in de wei, een ooi zie dit gedrag niet meer doen.

Sociaal bezig zijn, betekent op de hondenschool samen zijn met andere honden. Samen een wandeling lopen met elkaar aan de lijn, zonder dat er per se fysiek contact is met elkaar.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen! Maar in de regel is spelen niet per definitie iets wat een puber of volwassen hond wil.
 

Veiligheid

Pubers willen voor hun eigen veiligheid zorgen. Dit zorgt ervoor dat ze minder op jou zijn gericht en meer op de omgeving. Door ervoor te zorgen dat de hond zich veilig voelt, gaat de hond zich steeds meer vertrouwd voelen en zal zich weer naar zijn eigenaar richten. Hoe doe je dat nu? Zorg dat er niet zomaar een andere hond op hem afstormt. Hou de hond in jouw bubbel. Op de hondenschool leren wij jullie natuurlijk hoe je uit onveilige situaties kan komen en hoe je het kan voorkomen.

Wat moet je hebben/weten als eigenaar van een puberhond?

Stipt op 1! Heb geduld, het komt goed, het is een fase!Niet alles gaat je direct lukken, niet alles komt gelijk goed. Je hond kan niet alles in 1 keer leren, maar dat kan jij en dat hoef jij ook niet! Heb geduld voor jezelf en voor je hond.

 

Puberbrein.

Je moet weten hoe een puberbrein werkt en dat proberen we in dit artikel jullie zoveel mogelijk over te dragen. Zorg dat je gezinsleden allemaal op 1 lijn staan en zorg dat ze ook deze kennis krijgen. Zodat niet de ene zus doet en de andere zo. Mag de hond op de bank, dan mag die bij iedereen op de bank, mag de hond niet op de bank, dan mag hij bij niemand op de bank. Honden vinden dit fijn want dit is voorspelbaar.

 

Keuzes maken

Volwassen zijn betekent dat jezelf keuzes mag maken. En dat is iets wat ze ook graag willen. Dit is alleen een klein beetje “mis’ gegaan in de domesticatie want ze hebben een mens die alles voor hun bepaald.  Dus laat ze soms keuzes maken. Zoals: Welke route wil je op lopen, met welk voer wil je trainen, welke snack wil je hebben? Welke kluif wil je hebben? Leg maar eens 4 kluiven neer en laat je hond kiezen welke hij wil. Het moet natuurlijk wel veilig blijven! Dus laat je hond niet de 80 weg al snuffelend op gaan. Als eigenaar van een puberhond mag je je hond best wel eens zelf een keuze laten maken. Dit geldt natuurlijk ook voor een volwassen hond.

Wat moet je weten over je puber.

Kauwen.

Kauwen op de hondenschool, het lekkers aannemen is soms heel ingewikkeld voor een hond. Zie je dat je eigen hond geen voertjes meer aanneemt, dan kan je o.a. hem laten lebberen op een tube. Dit werkt veel beter.  Hou zoveel mogelijkheid afstand van andere honden als jouw hond hier moeite mee heeft. Hoeveel dat bepaalt jouw hond.

 

Geur.

Je hond gaat anders ruiken. Bij een reu stijgt het testosteron 7 keer zo hoog. Ook een teef gaat anders ruiken, ze worden ook loops. Onze pubers worden geslachtsrijp. De puber zelf gaat ook veel en veel beter ruiken. Wij kunnen ons dit niet voorstellen omdat wij vooral ons zicht gebruiken.

Wij willen graag lange wandelingen maken met onze hond. Pubers en honden over het algemeen die maken veel liever een snuffelwandeling. Ons advies is om 1 keer op een dag een snuffelwandeling te gaan lopen. Dus niet een lange afstand, maar die tijd die je anders buiten besteedde aan een lange wandeling, laat je nu de hond lekker snuffelen. Je neemt dat een kortere route maar je doet er net zo lang over. Laat ze snuffelen! Ze hebben het nodig. Ook de volwassen honden doe je hier een enorm plezier mee.

Je hond en elke andere hond verspreidt tijdens het plassen geur en met die geur komt er een bak met informatie vrij. Dit heeft niets met dominantie te maken! Als je hond aan het snuffelen is dan verzamelt hij al die gegevens. Dit hebben ze nodig. Ze willen weten wie er was, of het een reu en teef was en als het een teef is waar die teef in de cyclus zit.

Je kan het een heel kleine beetje vergelijken met dat wij aan het Netflixen zijn. Geur afgeven en geur ruiken is alsof wij naar het theater gaan of een goed boek lezen.

Wat belangrijk om te weten is, dat als je in een goed boekt zit en je bent geconcentreerd aan het lezen, dat je praktisch niets in de gaten hebt wat er om je heen gebeurt. In het geval van een puber hoort de hond ook gewoon simpelweg niet dat jij hem aan het roepen bent. Hij heeft andere prioriteiten. Dit is geen keuze van de puber. Het overkomt hem simpelweg.  De volwassen hond kan hier veel selectiever zijn.

 

Het lijf verandert.

Hij wordt groter en ongelijker. De achterkant hoger en de voorkant bijvoorbeeld lager, want het groeit niet allemaal tegelijk.  Dit kan enorm lastig zijn voor een puber. Hij kan ineens niet meer ergens onder door en zijn lijf voelt raar aan. Ze kunnen groeipijn krijgen. Zowel intern als extern verandert er veel voor een puber. Dit kan echt heftig zijn.

Het brein van een puber vertelt de puber drie dingen:

  • Je moet zorgen voor je eigen veiligheid.
  • Je moet zorgen voor een partner/soortgenoten.
  • Je moet eten hebben.

Als je voor je eigen veiligheid moet zorgen dat let je beter op je omgeving en minder op je eigenaar. Want nu moet hij het zelf doen. Dit is iets wat hun brein hun verteld. Hier hebben ze geen controle over. Het is niet een bewuste keuze.

De afhankelijkheid richting de eigenaar wordt een stuk minder. Dit zorgt ervoor dat een pubereigenaar soms wanhopig voor me staat, want ze krijgen geen contact met de hond. Op de hondenschool krijg je handvaten om om te gaan met een puberhond.

Een puber onthoudt alles. Waar je bij een pup nog een potje kunt breken kan je dit niet bij de puber.

Ze schrijven alles op!

Een puberbrein staat aan. Is de puber ergens bang voor, dan zegt de Amygdala (Dit is het reptielenbrein waar vooral de emoties een overhand hebben) zegt ANGST ANGST ANGST.

En als je je bedenkt dat je voor je eigen veiligheid moet zorgen dan is het ook logisch dat je ook sneller bang bent. Je bent veel alerter op wat er om je heen gebeurt.  Een puber ontwikkeld daardoor ook sneller een trauma.

Heeft de puber een nare ervaring bij de dierenarts? Dat onthoudt hij en schrijft hij op.

Wat je ook vaak ziet in de prepuberteit is dat als een reu is aangevallen door een andere reu dat hij daar nog denkt “oe, ik vond het spannend, maar verder doet hij niets” en tegen die tijd dat hij zelf puber is (Hij wordt zelfstandiger en moet voor zijn eigen veiligheid zorgen) dan zie je vaak dat ze denken “kom maar op, ik kan je wel aan.”

Een puber reageert overdreven omdat de Amygdala aangaat, die gaat werken. Zowel angst wordt overdreven, maar blijheid ook. Ze kunnen hier niets aan doen. Het brein doet dat.

Ze geven hun eigen grenzen aan.

Wat wij soms meemaken is dat een puppy veel wordt geaaid door eigenaren en kinderen en de puppy vindt het eigenlijk helemaal niet leuk, maar de eigenaren zien dit niet. Op het moment dat hij puber wordt kan de hond denken, nu geef ik mijn grenzen aan, hap. “Hij vond het altijd goed en nu ineens niet meer” horen we dan een eigenaar zeggen. Let daarom op de lichaamshouding van je hond.

We hopen dat jullie met deze informatie meer kennis hebt van je hond, dat je meer begrip voor de puber hebt en dat je ernaar kan handelen.

 

Succes!

Diliana Bruins-Drenth, Kynologisch Instructeur, Maddies Hondenschool