Met 8 of 12 weken op puppucursus?

Met 8 of 12 weken op puppucursus?

Beste nieuwe cursist,

Er zijn nog veel dierenartsen (en mensen) die adviseren dat je pas met 12 weken op cursus mag met je nieuwe pupje. Helaas is dit achterhaalde informatie (dit gebeurt omdat men niet beter weet en geen nascholing volgt) en een gemiste kans op de juiste socialisatie en het voorkomen van problemen door vragen te stellen, begeleiding en informatie te krijgen van een gediplomeerd instructeur. Daarnaast gaan veel pups rond de 12 weken de eerste angstfase in, je wilt hem al zoveel mogelijk positieve dingen hebben geleerd voordat hij in deze fase komt. Je wilt graag een goed opgevoede hond, maar opvoeden moet je leren en waar kan je dit nu beter doen, dan vroeg beginnen bij een professionele hondenschool.

Nog een groot voordeel is dat we kleinschalig zijn en de kans op besmetting heel klein is. Ook is het advies om jouw pupje geen contact te laten maken met andere pupjes.

Ook (en vooral) jullie als cursisten hebben hierin een grote verantwoordelijkheid.

Laat niet je pup een andere pup of hond benaderen, ook buiten de lessen om niet. Daar gaat het bijna altijd mis. Hou je pup lekker bij je (trainen) dan krijg je EN geen besmetting EN zorg je ervoor dat je straks niet met eventuele gedragsproblemen komt te zitten, zoals uitvallen aan de lijn naar andere honden, niet door willen lopen aan de lijn omdat de hond wil ‘spelen’ e.d.  

Het is een feit dat een groot deel van de volwassen honden niet willen spelen en er zijn ook veel pupjes die niet zomaar met een wildvreemd hondje willen spelen. Spelen is intiem, dat doe je alleen met vrienden en familie. Klinkt logisch toch? We komen er laten in onze hand-outs op terug.

Hoe zit het dan?

Als de moederhond getiterd (dus bescherming heeft) of geënt is, dan hebben de pups een natuurlijke bescherming tot ongeveer 12 weken. Hier moet je natuurlijk wel zuinig mee omgaan en je pup niet aan alles en nog wat te laten ruiken/snuffelen.

Ook dit is niet zwart wit, je kunt je voorstellen dat als je hond een beetje ziekjes is en dat zijn immuunsysteem niet goed werkt. In zo’n geval is het verstandig om even contact op te nemen met de dierenarts en daarna met ons voor advies of een andere oplossing.

Het risico van een mindere socialisatiefase en geen goede begeleiding is dus vele malen groter dan een risico dat jouw pupje iets oploopt.

Vandaar dat we deze hand-out met zorg hebben gemaakt. Een pup/puber opvoeden is vaak een behoorlijke taak en we willen jullie zo goed mogelijk begeleiden en voorlichten. We willen graag problemen voorkomen en niet achteraf moeten oplossen, en daarom ben je vanaf 8 weken welkom met je nieuwe huisgenoot.

 Diliana Bruins-Drenth Maddies Hondenschool.

Uw hond, ook onze zorg.