Overprikkeld
Help mijn pup/hond is overprikkeld.
Mijn wedervraag is altijd "wat doet ie dan? Wat gebeurt ervoor, tijdens en er na?” Zonder dat je weet welk gedrag de hond laat zien kan je er niets over zeggen. Het is vaak bijten in armen, benen en in de lijn of rondjes rennen met een aangeknepen kontje wordt benoemd als overprikkeld. We moeten altijd nadenken of het komt door een te volle agenda of omdat er iets anders aan de hand is.
Heb jij een hond die dit gedrag vertoond?
Heeft hij een overvolle agenda?
Bij een overprikkelde hond is er geen onderliggende emotie die het gedrag veroorzaakt. Maar vaak een volle agenda. Als je die volle agenda leger maakt, dan zie het gedrag over het algemeen afnemen.
Eén overvolle agenda komt doordat er te veel met een hond wordt gedaan of er gebeurt om hem heen te veel. Bijvoorbeeld niet elke hond is (direct) geschikt om 4 keer op een dag langs onze drukke wegen te lopen. En in plaats van 4 keer te wandelen kan je dan ook twee keer of zelfs maar 1 keer gaan wandelen en voor het ontlasten kan je de tuin of ergens een plekje dichtbij gebruiken.
Maar de agenda kan ook gevuld worden door leuke en andere dingen. Bijvoorbeeld de kinderen komen thuis en nemen ook nog eens vriendjes mee. Te veel, te druk.
Wat ook nog wel eens gebeurt is dat een hond te weinig slaapt krijgt en daardoor de prikkels niet kan verwerken. Dan is het lopen niet zozeer het probleem of een te volle agenda, maar moet hij eigenlijk gewoon meer slapen.
Maar het kan ook zijn dat er bij jou hond iets heel anders aan de hand is.
Een oorzaak kan zijn dat hij enorm bang voor iets is, of enorm gefrustreerd ergens over is of heel boos. Bijvoorbeeld hij heeft net een hond ontmoet en jij hebt als eigenaar niet gezien dat hij dit helemaal niet wilde want hij vond het doodeng, Wat er dan na die ontmoeting kan gebeuren is dat hij tegen je op springt, in de riem bijt, als een gek rondjes gaat rennen. Dit hoeft niet per se een ontmoeting met een hond te zijn, maar dit kan ook zijn als jouw hond mensen heeft ontmoet die hij spannend vindt of er kwam net een klapperende aanhangwagen langs.
Ook pijn zie ik helaas echt heel vaak als er een hond gedrag laat zien wat een eigenaar niet kan plaatsen. Buikpijn, spierpijn, patella luxatie.. Er zijn zoveel mogelijkheden wat het gedrag kan veroorzaken. Pijn kan natuurlijk ook als er geen probleemgedrag te zien is. Dit zie ik helaas ook. Dat is voor een eigenaar vaak nog moeilijker te ontdekken en zelfs geloven “want hij doet toch niets, en ik heb geen enkel probleem. Nee, maar jouw hond wel”
Het is daarom heel belangrijk om met een open mind te kijken naar het gedrag van je hond en als je het niet kan plaatsen schakel dan hulp in. Laat het vooral niet te lang door sudderen onder het mom het gaat wel over. Als je dit artikel nog een keer leest dan zie je dat ik de woorden 'vaak, soms, een oorzaak kan zijn, enz. Dit komt omdat het gedrag van een hond complex is. Soms is de oplossing simpel en soms heb je er hulp bij nodig en is het niet zo simpel.