Maddies Missie

Psychosociale hulphond begeleider

Onze bedoeling is om troost, liefde, warmte te geven aan een ieder die dat nodig heeft en daarbij te stimuleren zodat de cliënt de dagelijkse routines weer opneemt of dat die juist doorbroken worden. Samen met mijn hulphonden (die hiervoor speciaal gecertificeerd zijn) wil ik dit graag bewerkstelligen.

Elke situatie is weer anders. Daarom is er geen standaard werkwijze. In overleg met de specialist en/of de client gaan we samen aan de slag. Al naar gelang de behoeftes van de cliënt kan een hond bijvoorbeeld op het bed of op de rolstoel om te knuffelen, warmte (letterlijk en figuurlijk) geven en er zijn voor de cliënt. Samen met het verzorgend personeel overleggen we wie er baat bij deze therapie/behandeling heeft en welke manier het beste past bij de betreffende cliënt. Samen stimuleren we de clienten om te bewegen door bijvoorbeeld balspelletjes te doen. Een kleine beweging zoals een klein brokje uit een bakje pakken en aan de hond geven om motoriek te verbeteren, zoekspelletjes of samen ergens naar toe wandelen. 

We helpen de cliënten om routines te doorbreken of juist de routines op te pakken door samen spelenderwijs dingen te leren. We helpen om onderzoeken of behandelingen makkelijker te laten verlopen.


(Alle foto's zijn met toestemming op deze site geplaatst en zijn helaas niet altijd van goede kwaliteit maar ze vertellen wel het verhaal)    

Wij kunnen een ondersteuning zijn in de zorg of een spannend onderzoek in het ziekenhuis. Het stimuleren om samen met hond naar buiten te gaan of bijvoorbeeld te helpen bij de angst om naar een openbaar gebouw gaan. Op reguliere scholen kunnen we helpen om kinderen op een verantwoorde en veilige manier te leren omgaan met de honden die ze in het dagelijks leven tegenkomen of waar ze nu misschien bang voor zijn.   

 

  

 

Stress en zelfvertrouwen

Het is wetenschappelijk bewezen dat door spelen en aaien van een hond het stresslevel in het bloed verlaagd wordt.. De hond heeft dus een kalmerende werking op de cliënt. Het werken met een hulphond kan soms tijd nodig hebben. Dit is een proces. Er moet een band worden opgebouwd, gaandeweg moet de cliënt zich gestimuleerd en veel beter gaan voelen. De interactie met onze therapiehonden doet een beroep op het empathisch vermogen. Op zijn beurt voelt de hond precies aan wat er moet gebeuren om een glimlach op het gezicht te krijgen. Het zelfvertrouwen groeit wanneer de hond een opdracht opvolgt. De grote beloning voor de cliënt is de aandacht die zij van de hond krijgen.

Wat kan een hond bieden? Ondersteuning, plezier, ontspanning en troost. Hij kan je motiveren, de routine onderbreken. Hij kan je een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Door samen te knuffelen, aaien, voeren, trainen sporten komt er een vertrouwensband tussen cliënt en hond.

Een hond kan je onvoorwaardelijke liefde geven en zorgt dat het ijs sneller breekt. Ze geven reactie op wat je doet en zegt. Ze reageren op onze lichaamshouding en stem geluid. Zodoende opent een psychosociaal hulphond deuren en vind er interactie plaats. Zonder dat er een oordeel aan zit.

  

   Kosten: €45 per uur. Incl BTW en reiskosten in begrepen.