Maddies Missie

 Psychosociale hulphond begeleider

Onze bedoeling is om troost, liefde, warmte te geven aan een ieder die dat nodig heeft en daarbij te stimuleren zodat de cliënt de dagelijkse routines weer opneemt of dat die juist doorbroken worden. Samen met mijn hulphonden (die hiervoor speciaal gecertificeerd zijn) wil ik dit graag bewerkstelligen.

Elke situatie is weer anders. Daarom is er geen standaard werkwijze. In overleg met de specialist en/of de client gaan we samen aan de slag. Al naar gelang de behoeftes van de cliënt kan Senna bijvoorbeeld op het bed of op de rolstoel om te knuffelen,  warmte (letterlijk en figuurlijk) geven en er zijn voor de cliënt. Samen met het verzorgend personeel overleggen we wie er baat bij deze therapie/behandeling heeft en welke manier het beste past bij de betreffende cliënt. Samen stimuleren we de clienten om te bewegen door bijvoorbeeld balspelletjes te doen, zoekspelletjes of samen ergens naar toe wandelen. We helpen de cliënten om routines te doorbreken of juist de routines op te pakken door samen spelenderwijs dingen te leren. We helpen om onderzoeken of behandelingen makkelijker te laten verlopen.

(Alle foto's zijn met toestemming op deze site geplaatst)    

Wij kunnen activiteiten organiseren waarbij de hond, die aan specifieke criteria voldoet, een ondersteunende of assisterende rol kan bieden in de zorg, bij spannende onderzoeken in het ziekenhuis en het onderwijs. Bijvoorbeeld door te stimuleren om te bewegen door het gooien met een bal. Een kleine beweging zoals een klein brokje uit een bakje pakken en aan de hond geven om motoriek te verbeteren. Er gewoon zijn voor diegene!  Het stimuleren om samen met hond naar buiten te gaan of bijvoorbeeld te helpen bij de angst om naar een openbaar gebouw gaan. Op reguliere scholen kunnen we helpen om kinderen op een verantwoorde en veilige manier te leren omgaan met de honden die ze in het dagelijks leven tegenkomen of waar ze nu misschien bang voor zijn.   

 

  

 

Stress en zelfvertrouwen

Het is wetenschappelijk bewezen dat door spelen en aaien van een hond het stresslevel in het bloed verlaagd wordt.. De hond heeft dus een kalmerende werking op de cliënt. Het werken met een hulphond kan soms tijd nodig hebben. Dit is een proces. Er moet een band worden opgebouwd, gaandeweg moet de cliënt zich gestimuleerd en veel beter gaan voelen. De interactie met onze therapiehonden doet een beroep op het empathisch vermogen. Op zijn beurt voelt de hond precies aan wat er moet gebeuren om een glimlach op het gezicht te krijgen. Het zelfvertrouwen groeit wanneer de hond een opdracht opvolgt. De grote beloning voor de cliënt is de aandacht die zij van de hond krijgen.

Wat kan een hond bieden? Ondersteuning, plezier, ontspanning en troost. Hij kan je motiveren, de routine onderbreken. Hij kan je een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Door samen te knuffelen, aaien, voeren, trainen sporten komt er een vertrouwensband tussen cliënt en hond.

Een hond kan je onvoorwaardelijke liefde geven en zorgt dat het ijs sneller breekt. Ze geven reactie op wat je doet en zegt. Ze reageren op onze lichaamshouding en stem geluid. Zodoende opent een psychosociaal hulphond deuren en vind er interactie plaats. Zonder dat er een oordeel aan zit.

                                

 

De therapiehonden:

Met Senna en Snow heb ik de opleiding begeleider psychosociaal hulphond met succes gevolgd. Beide zijn beoordeeld en beschikt bevonden voor therapiehond. Cash is in opleiding. Toen Cash 7 maanden werd heb ik hem opnieuw laten testen. Cash was voor nu uitermate geschikt. Met 15 maanden gaan we voor het officiële certificaat. Aan de hand van een opdracht, kijk ik wie er geschikt is, om zo een optimaal resultaat te bereiken. Ook mag je zelf je voorkeur uitspreken met welke hond je wilt werken, dan overleggen we wat het beste is.  

 

Senna is een Berner Sennen teef geboren op 17-5-2009 en ze heeft een aantal doelen in het leven en 1 daarvan is veel knuffelen. Senna is gemaakt voor dit werk. Ze voelt het aan als er iemand contact nodig heeft of diegene er nu om vraagt of niet, ze gooit haar koppie in de strijd en zorgt zo dat ze geknuffeld word. Het kroelen vindt ze heerlijk en er hoeft wat haar betreft geen einde aan te komen. Ze ligt graag bij de cliënt op bed of naast de rolstoel. Haar andere doel is om veel te eten. Ze is lief, zacht en rustig van karakter en luistert goed. Ze wandelt graag en snuffelt nog veel liever.

  Deze lieve man is als herplaatser op 3 jarige leeftijd bij ons komen wonen genaamd Jax. Hij is een Australische herder. Het was helemaal niet onze bedoeling om nog een hond op te leiden tot psychosociaal hulphond, maar al snel bleek dat Jax een hele grote knuffelbeer is. Een echte alrounder in dit werkt en uitermate geschikt om met kinderen te werken.  Hij is slim, leert snel, lief, zacht en vind het heerlijk om bij mensen te zijn en geknuffeld te worden.

  


Dit knappe ventje heet Cash. De Australische herder. Geboren op 11-8-2016 Therapiehond in training. De ouderdieren zijn zorgvuldig geselecteerd op gezondheid en gedrag. Met 7 weken is er een gedragtest bij het nest afgenomen en Cash werd er resoluut uitgehaald als therapiehond in de dop. Wat houdt dat dan in? Snel herstel vermogen, graag geaaid worden, mens gericht, samen kunnen werken en van je af kunnen werken e.d. We gaan hem goed socialiseren en proberen hem optimaal voor te bereiden op zijn werk als therapie hond, maar uiteraard is daar tijd voor nodig en geven we hem die ook.  Op 25-3-2017 hebben we een voorlopig test bij Cash gedaan. Om te kijken of we samen op het goede pad zaten. Dik geslaagd met een mooi rapport. Meer info staat op de pagina van Cash onder de datum 25-3-2017.


 


 

 

Voor wie kunnen wij wat betekenen? 

Bejaardentehuizen en PG afdelingen: troost, liefde, warmte en gezelligheid geven. Samen knuffelen, op schoot of op bed. De routine doorbreken.                                                                                                                                     

Instellingen (meervoudige) gehandicapte mensen: aanraken bij bijv. onder gevoeligheid. Samen spelenderwijs leren.    Scholen: We leren de kinderen hoe ze met een vreemde hond om moeten gaan. Kinderen laten voorlezen aan de hond.   

Weeshuizen en opvangtehuizen: Vermaak van kinderen, samen trainen met de hond. Samen wandelen De kinderen een doel geven.                                                                                                                                                                                  

Ziekenhuizen: kinderen vermaken, stimuleren, afleiding geven bij spannende behandelingen.                                   

Fysiotherapeuten: samen stimuleren tot bewegen.                                              

Revalidatie therapie: stimuleren om therapie te volgen. Bijv. Het oefenen met het gooien van de bal voor de armspieren. Uit de rolstoel komen voor een loopoefening aan de riem.                                                                    

Psychologen: samen de cliënt helpen tot een bepaald doel.

En…voor wie we maar kunnen helpen. Dus denk je: is dit misschien wat voor mij of voor iemand die je kent? Schroom dan niet en mail of bel en dan kunnen we samen bespreken of we wat voor elkaar kunnen betekenen

De kosten zijn 17,50 euro per half uur (alleen in Rijssen) of 30,00 euro per uur inclusief BTW en reiskosten.